Jaarplanning

Onze jaarplanning laat u zien wanneer we open en gesloten zijn. Vakanties en vrije dagen (studiedagen) worden per half jaar weergegeven. In juni en in november wordt de volgende halfjaarplanning uitgedeeld.

Plansysteem

Het plansysteem gebruiken we voor extra dagen in vakanties en avonden. U heeft dit niet nodig omdat we meedoen aan dit aanbod al mondeling bespreken met uw kind en met u. Vindt u het wel fijn om in dit systeem aanwezigheid te zien en te wijzigen, laat ons dat dan weten. Dan krijgt u een account.

Informatiewijzer

In dit document vindt u veel praktische informatie. Dit boekje zat in de intakemap, maar is hier altijd te vinden.

Omslagweken

Zes keer per jaar (na elke schoolvakantie) is er een omslagweek. In zo’n week zijn (voor zover mogelijk) álle deelnemers er (voor zover haalbaar) álle ochtenden (maandag, dinsdag, woensdag en donderdag) van die week. Natuurlijk blijft het maatwerk en kan er in overleg met de mentor een andere keuze gemaakt worden.

De middagen zijn alle deelnemers vrij. Het team gebruikt die middagen voor overleggen. Voordeel hiervan is dat er minder studiedagen nodig zijn in het jaar. Op deze manier zijn er dus minder ochtenden per jaar waarop de deelnemers niet naar BijBiezonder toe komen. Dat is goed om in het ritme te blijven.

Het zijn dus 4 ochtenden van 9 tot 12:15. De vrijdagochtend is normaal programma, maar kan in overleg ook vervallen (dat bespreken we met de deelnemers die normaal op vrijdag komen).

Wij hebben als team goed nagedacht hoe we nog beter aan de slag kunnen gaan met de doelen die alle deelnemers (jongeren) hebben. We gaan daarom na elke schoolvakantie met de hele groep aan de slag. Ook de begeleiders doen allemaal mee. Samen gaan we die ochtenden werken aan groepsvorming, elkaar helpen, doorzettingsvermogen, grenzen leren verleggen en samen plezier hebben. Dat zal positief bijdragen aan de weken daarna: door samen een goede start te maken na een vakantie begrijpen we elkaar allemaal beter en kunnen we elkaar dus ook beter helpen bij onze ontwikkeling.

Praktische punten

Goed om te weten

  • Draag kleding waarin je goed kan bewegen (zoals sportieve kleding) en die vies mag worden. We zijn veel buiten in een omslagweek. Als het koud is en/of regent ook warm genoeg aankleden.

  • Alle ochtenden zijn van 9:00 tot 12:15. Soms sluiten we om 12 of 12:30 af, zodat het beter bij treintijden aansluit.

Niet mee kunnen of willen doen

  • We willen naast plezier ook oefenen in het verleggen van je eigen grenzen. Maar het is niet de bedoeling dat je overvraagd wordt, of dat het teveel stress oplevert. Als een activiteit je echt niet meer lukt, dan is er altijd ruimte om te stoppen en even een moment voor jezelf te pakken. Er zijn genoeg begeleiders aanwezig om je te helpen.

  • Als je een ochtend niet kunt dan graag doorgeven aan je mentor. Een goede reden om niet te kunnen is dat je naar school gaat, therapie of een belangrijke andere verplichting hebt. Het niet leuk vinden of er geen zin in hebben vinden we geen goede reden. Juist omdat we hier met een groep zijn vinden we het belangrijk dat iedereen onderdeel is van dit programma. Bespreek vragen of twijfels met je mentor. 

Vervoer

  • Kom je met de taxi die BijBiezonder regelt? Dan geven wij de aangepaste tijden door aan de taxi.

  • Kom je met het leerlingenvervoer (door de gemeente geregeld)? Dan moet je zelf de rit annuleren (als die gepland stond voor 15:15), wij mogen dat niet. We vragen ouders/verzorgers of ze zelf op kunnen halen. Als dat niet (enkele of alle) dagen lukt dan zorgen wij voor alternatief vervoer (zelf rijden of een taxi inzetten). Laat het ons in dat geval weten.

Onze huisregels

(ook in de informatiewijzer te vinden)

  • Iedereen gedraagt zich zo, zodat anderen zich niet onveilig voelen. Respect voor elkaar, geen agressie, ongewenste intimiteiten, intimidatie, strafbare handelingen of pestgedrag. Als je het niet kunt vinden met iemand dan houd je afstand tot die persoon en gedraag je je zo neutraal mogelijk. We willen dat jij en de groep zich veilig voelen bij ons.

  • Telefoons gaan bij start van de dag in een telefoonlocker. Tijdens de middagpauze en aan het einde van de dag mogen ze gebruikt worden. We doen dit omdat telefoongebruik tijdens een activiteit je afleidt van waarvoor je hier komt.

  • Wapens, gevaarlijke spullen, drugs, alcohol, energy drank, zakken snoep, handelswaar: we willen dit niet hebben op onze locatie. Het beleid bij wapens, drugsbezit en onder invloed zijn van drugs is ‘zero tolerance’. Dat betekent: meteen naar huis en een schorsing totdat er met betrokkenen gesproken is over hoe verder. Wat mag je dan wel meenemen? Een lunch natuurlijk, je telefoon, portemonnee, oortjes enz is allemaal prima maar hoort tijdens groepstijd in een locker.

  • Omdat wij verantwoordelijk zijn voor jou is het belangrijk dat we weten waar je bent. Even een rondje lopen is vaak prima, maar altijd met toestemming van een begeleider.

  • Je bent hier voor jezelf, en jouw proces kan er anders uitzien dan dat van anderen. Toch vinden we het belangrijk dat iedereen op tijd aanwezig is, omdat we ook een groep zijn. Hetzelfde geldt voor het meedoen met het programma: we verwachten dat je je best doet om bij te dragen aan het groepsproces door zo goed mogelijk mee te doen aan de activiteiten.

  • Roken / vapen willen we zo min mogelijk bij BijBiezonder. Kom je echt niet zonder een sigaret of vape de dag door, dan maken we samen met je ouders / verzorgers / voogd afspraken. Roken / vapen is geen sociale activiteit bij ons: dit doe je dan alleen en op de afgesproken rookplek en alleen in de lunchpauze en aan het begin en einde van de dag.

  • Foto’s en video’s zijn waardevol en maken we zelf ook graag. Iedereen die anderen vastlegt (foto, video, audio) vraagt daarvoor eerst toestemming aan de anderen die herkenbaar vastgelegd worden. Het plaatsen van opnamen op social media of andere online plekken is niet toegestaan voor deelnemers. Een foto delen met groepsgenoten mag uiteraard wel. We willen zo de privacy van iedereen waarborgen.

  • Is dit een huisregel? Niet echt, maar we vinden dit zo belangrijk dat we ‘m hier toch benoemen! De begeleiders van BijBiezonder kunnen namelijk vrijwel niks voor je betekenen als je er niet voor open staat. Het is jouw leven, jouw proces en jouw ontwikkeling. We kunnen en willen je niet tot iets dwingen. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. Dat betekent dat we jou serieus nemen, naar je luisteren en je zo goed mogelijk helpen. Dat is niet hetzelfde als je altijd je zin geven. Het betekent dat de begeleiders je zullen stimuleren en ondersteunen om de stappen te zetten die bij jouw proces horen.

Algemene voorwaarden

BijBiezonder is lid van de Cooperatie Limburgse Zorgboeren, CLZ. De algemene voorwaarden van CLZ zijn daarom van toepassing. Deze vindt u achter onderstaande knop.

Klachtenprocedure

BijBiezonder is lid van de Cooperatie Limburgse Zorgboeren, CLZ. De klachtenprocedure van CLZ is daarom van toepassing. Deze vindt u achter onderstaande knop.